Kreatif endüstriler ana girdi olarak yaratıcılık ve entelektüel sermayeyi kullanan mal ve hizmetlerin üretim ve dağıtım ağlarını, ekonomik değeri ve piyasa yönelimi olan ya da olmayan, maddi ve gayri maddi ürün ve entelektüel ya da sanatsal hizmet ve etkinlikleri içerir.
Zanaat, hizmet ve sanayi sektörlerinin kesişiminde bulunan bir dizi etkinliği ifade eder.
KREATİF ENDÜSRTİ KAVRAMI
“Kültürel endüstrisi” kavramı- kültürel eserlerin yaratılması, endüstriyel olarak yeniden üretimi ve toplu dağıtımı- 1948’de Theodore Adorno ve Max Horkheimer tarafından ortaya atılmıştır. Konseptin ortaya konulmasından bu yana yarım yüzyıl geçti ve bu süre zarfında kültürel ürünleri yaratma, üretme ve dağıtma yolları önemli ölçüde değişti. Kültürel endüstriler, teknolojik gelişmelere ve medyanın toplumdaki değişen yerine uyum sağlamanın yanı sıra, küresel pazarlara ulaşmak için sofistike üretim süreçleri ve büyük ölçekli dağıtım yöntemlerini de bünyesine kattı.
1948’den sonra kavram zaman içinde kapsam ve yöntem değişimlerine maruz kalarak 1990’larda, Avustralya ve Birleşik Krallık’ta, yaratıcı ekonomiye doğru gelişti. Yaratıcı ekonomi, yaratıcılığa vurgu yapar ve onu yeniliğin motoru, teknolojik değişim ve iş geliştirmede karşılaştırmalı bir avantaj olarak sunar. Bu, politika geliştirme çevrelerinde “yaratıcı endüstriler” terimlerinin kullanılmasına ve kullanılmasına yol açtı.
Son 10 yıldır “Kreatif Endüstriler” olarak adlandırılan kavramın güçlü kültürel kökleri bulunuyor ve ‘kültürel endüstriler’ terimi içinde tiyatro, dans, müzik, film, görsel sanatlar ve miras sektörünü tanımlamak için kullanılıyordu.
1997’de, Birleşik Krallık’ta İşçi Partisi hükümeti bir tanım yapmaya ve bunların İngiliz ekonomisi üzerindeki doğrudan etkisini değerlendirmeye karar verdi. Avustralya hükümeti Creative Nation tarafından 1994 yılında yayınlanan bir araştırmaya ve davet edilen önde gelen yaratıcı girişimcilerden oluşan bir grubun tavsiyesine dayanarak, 1998’de Kültür, Medya ve Spor Departmanı Kreatif Endüstri Haritalama Belgesi yayınladı.
Belgede; reklamcılık, mimari, sanat ve antika pazarı, el sanatları, tasarım, moda tasarımcısı, film, interaktif eğlence yazılımı, müzik, gösteri sanatları, yayıncılık, yazılım, televizyon ve radyo gibi faaliyet alanları da belirlendi.
Kreatif Endüstri tanımı ise şu şekilde yapıldı;
“Kökeni bireysel yaratıcılık, beceri ve yeteneklere dayanan ve fikri mülkiyetin oluşturulması ve kullanılması yoluyla zenginlik ve istihdam yaratma potansiyeline sahip endüstriler.”
TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi
TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi; 5174 sayılı kanunun, 7. maddesine dayanarak, 2017 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında kurulmuştur.
Türkiye’nin moda tasarımcılarını, grafik tasarımcılarını, endüstriyel tasarımcılarını, dijital oyun üreticilerini, müzik endüstrileri paydaşlarını, etkinlik sektörü paydaşlarını, sinema sektörü paydaşlarını, mimarlarını, reklamcılarını, fotoğraf sanatçılarını, plastik sanatçıları, tiyatrocuları, sahne sanatları çalışanlarını ve sanatçılar dahil olmak üzere tüm kreatif ve kültür endüstrilerini kamu nezdinde temsil etmeye yetkili en üst düzey çatı yapıdır.
Bu çerçevede ülkemizde endüstri kapsamında değerlendirilen ve meclisimizin desteklediği alt sektörler şu şekilde sırlanmaktadır.
- Sahne Sanatları
- Tiyatro
- Sahne performansı
- Deneyim tasarımı
- Moda tasarım
- Dijital sanatlar
- Reklamcılık
- Grafik tasarım
- Müzik
- Sinema
- Mimarlık
- Endüstriyel tasarım
- İlim / Edebiyat
- Oyun tasarımı
- Fotoğrafçılık
- Plastik sanatları